Природоохоронних коштів бракує – аудитори Херсонщини

Фахівці Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області провели фінансовий аудит використання на Херсонщині коштів місцевого бюджету щодо збереження природно-заповідного фонду упродовж 2016-2017 років.

 На реалізацію державної політики з приведення територій та об’єктів природно-заповідного фонду Херсонщини роками виділяються незначні суми. Зокрема, у 2016-2017 роках на заходи зі збереження природно-заповідного фонду виділено тільки 1,03 млн грн, що становить 8% коштів від загальної суми обласного Фонду охорони навколишнього природного середовища (12,7 млн грн).

 Через обмеженість фінансування обласного Фонду, природоохоронні заходи не дають можливості реалізувати в повному обсязі комплекс робіт з виконання земельно-кадастрової документації на землі природно-заповідного фонду.

 До речі, загальна площа природоохоронних об’єктів - 353,4 тис. га, з них - 15 об’єктів загальнодержавного значення (92% від загальної площі природно-заповідного фонду області) і 66 об’єктів місцевого значення, або 8%. Причому кадастрову документацію поки що мають 7 з 15 природоохоронних об’єктів загальнодержавного значення та 28 з 66 об’єктів місцевого значення. 

 До того ж на місцевому рівні поки що немає комплексних екологічних програм, які б окреслювали наявні місцеві екологічні проблеми, конкретизували б Перелік заходів та мали належне фінансове підґрунтя для їх ефективного виконання.

 Також потребує ретельної підготовки окрема Комплексна програма з охорони навколишнього природного середовища Херсонщини. Саме до такого вкрай необхідного громаді документу доречно включити розділ про збереження природно-заповідного фонду. Звісно, із залученням коштів обласного Фонду, коштів державного та місцевого бюджетів, із визначенням мети (оформлення земельно-кадастрової документації,винесення меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду), визначеними строками виконання заходів, з відповідальними за їх виконання, обов’язковим звітуванням про реалізовані заходи.

 Довідково:

До Фонду входять: біосферний заповідник «Асканія-Нова» ім. Ф.Е.Фальц-Фейна, Чорноморський біосферний заповідник; Азово-Сиваський національний природний парк, національні природні парки «Джарилгацький», «Олешківські піски» та «Нижньодніпровський»; дендропарк загальнодержавного значення «Асканія-Нова»; 8 заказників загальнодержавного (8) і місцевого (13) значення; 30 пам’яток природи; 13 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва місцевого значення; 10 заповідних урочищ.

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.