Осучаснення пенсійних виплат, який механізм буде застосовано в жовтні?

Картинки по запросу пенсійна реформа картинкиВраховуючи, що середня заробітна плата зростає з кожним роком, пенсії українців потребують осучаснення.  Останнє осучаснення провели у 2012 році, за результатами якого для обчислення пенсії було застосовано середній показник заробітної плати по Україні 1197,91 грн (за 2007 рік).

З 01 жовтня поточного року планується перерахувати раніше призначені пенсії з урахуванням показника середньої заробітної плати по Україні за 2014-2016 роки, який дорівнює 3764,40 грн.

Також урядом планується вже з 01 жовтня 2017 року застосувати для розрахунку пенсій прожитковий мінімум для непрацездатних громадян, встановлений державним бюджетом на 1 грудня 2017 року в розмірі 1373 грн, замість чинного  з 01 травня поточного року - 1312 грн.

При перерахунку планується застосування вартості одного року стажу на рівні 1 (одиниці);  використання для обчислення пенсії  стажу 30 років для жінок і 35 років для чоловіків;

При цьому залишити норму розрахунку розміру пенсії в мінімальному  розмірі для  пенсійних виплат, призначених до 01.10.2011, - за стаж відповідно 20/25 років).

 

Чи не  передбачено реформою підвищення віку виходу на пенсію?

 

         Реформою не передбачається підвищення пенсійного віку в Україні.

Інша справа, якщо на момент досягнення пенсійного віку людина не матиме необхідного страхового стажу, тоді їй прийдеться його набувати і відповідно виходити на пенсію пізніше встановленого законом строку.

У 2018 році особи, що матимуть 15 років страхового стажу виходитимуть на пенсію у 63 роки, а вже у 2019 році — у 65 років.

         Передбачається, що кількість років необхідного страхового стажу поступово збільшуватиметься починаючи з 01 січня 2018 року з 25 до 35 років щороку на один рік.  Так, для тих, хто досягне пенсійного віку у 2018 році  це 25 років, у 2019 - 26 років, у 2020 — 27 років і так до 2028 року, коли необхідний страховий стаж для призначення пенсії при досягненні пенсійного віку становитиме 35 років.

Особам, які не матимуть 15 років стажу, органи Пенсійного фонду пенсію не призначатимуть. Така особа може звернутися після досягнення 65 - річного віку до органів соціального захисту населення для призначення державної допомоги.

Тож, Законопроект відводить більшу роль страховому стажу для визначення права на пенсію.

 Чи зберігаються вимоги щодо страхового стажу та заробітку, які діяли за раніше чинним законодавством?

 Однією з основних умов призначення пенсій є наявність необхідного страхового стажу. Страховий стаж відповідно до закону — це період, упродовж якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не менш ніж мінімальний страховий внесок.

Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до 01 січня 2004 року (трудовий стаж), зараховуються до страхового стажу відповідно до здійснених записів в трудовій книжці та додаткових документів, які підтверджують періоди навчання, проходження військової служби та догляду за дитиною тощо.

Отже, до страхового стажу для призначення пенсій зараховується власно страховий стаж ( за даними персоніфікованого обліку з 01.01.2004) та  трудовий стаж до 2004 року.

 

Як і раніше, для обчислення пенсії враховується тільки офіційна заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 01 липня 2000 року, тобто заробіток, з якого сплачено внески. Крім цього, за бажанням особи, для розрахунку пенсії може бути враховано заробіток за будь-які 60 місяців підряд за більш ранній період (до 1 липня 2000 року). Це можливо за умови підтвердження заробітної плати первинними документами.

Заробітна плата (дохід) за період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року, враховується за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України.

         Новації, які передбачає законопроект 6614?

- Відновлення з 1 жовтня 2017 року виплати пенсій пенсіонерам, що працюють, у повному розмірі . Особам, яким пенсії призначено відповідно до Закону України “Про державну службу” та працюють на спец посадах пенсії виплачуватимуться відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

- Зупинення зменшення розміру пенсії жінкам, які скористалися правом виходу на пенсію в 55 років, із часу досягнення ними пенсійного віку (нагадаю за чинним законодавством таке зменшення встановлювалось довічно, і переглядалась пенсія лише у разі наявності страхового стажу після призначення пенсії та відмови від пенсійної виплати);

- Нове призначення спеціальних пенсій припиняється, пенсії призначаються на загальних підставах. Виключення для тих, хто набув необхідний спеціальний та загальний стаж  станом на 01.05.2016 (дату набрання чинності нового закону про  державну службу).

Законопроектом передбачено автоматичне переведення спеціальних пенсій на пенсії, обчислені на загальних підставах, якщо розмір такої пенсії буде вищим.

-Суттєво скорочується перелік категорій осіб, які матимуть право на достроковий вихід на пенсію.

Скасовується призначення пенсій за вислугу років (за винятком осіб, які мають необхідну вислугу років на 1 жовтня 2017 р.).

Але збережено право на достроковий вихід на пенсію для: матерів, які виховали п'ятеро дітей або інвалідів з дитинства (у 50 років); військових - учасників бойових дій (55 років);  чорнобильців (зі зниженням пенсійного віку).

Також право на пенсію на пільгових  умовах зберігається для працівників, зайнятих на роботах за Списками № 1 та № 2, трактористів-машиністів- чоловіків, зайнятих на підприємствах сільського господарства, трактористів — машиністів жінок, доярок, робітниць текстильного виробництва, водіїв міського пасажирського транспорту та великовагових автомобілів на шкідливих виробництвах.

- За пропозицією уряду, з 1 січня 2018 року для осіб, які досягли 65-річного віку, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності в чоловіків 35 років, а в жінок — 30 років страхового стажу буде встановлено в розмірі 40% від мінімальної заробітної плати, визначеної законом, але не менше за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.

 За більш детальною інформаціїєю Ви завжди можете звернутись до Бериславського об‘єднаного управління Пенсійного фонду України  Херсонської області, м.Берислав, вул. 1 Травня, 111 або отримати консультацію за телефоном “гарячої лінії” 7-57-02.

 

 

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.