До уваги майбутніх пенсіонерів

Починаючи з 2013 року пенсійними послугами в області охоплено не тільки  осіб, які досягли пенсійного віку, а і майбутніх пенсіонерів, незалежно від віку, статусу та виду зайнятості.

Робота з майбутніми пенсіонерами стала одним із пріоритетних напрямків. В усіх управліннях Фонду здійснюється  попередня перевірка документів, необхідних для призначення пенсії. 

Кількість осіб передпенсійного віку, які звертаються на прийом зростає з кожним роком. Спеціалісти допомагають визначити право на пенсію, обрати оптимальний період заробітку, здійснюють правову оцінку записів трудової книжки  та інших наданих документів.

До співпраці залучено як кадрові служби підприємств, так і сільські та селищні ради. На базі районних та міських Центрів зайнятості періодично провадяться уроки пенсійної грамотності з різними віковими групами.

Правова оцінка наданих документів здійснюється як  безпосередньо в управліннях Фонду, так і  під час виїзних прийомів у складі “мобільних офісів” в сільській місцевості.

Непоодинокими є  випадки, коли трудові книжки заповнені з численними  порушеннями Інструкції про порядок ведення трудових книжок, мають місце невчасно внесені записи, необумовлені виправлення, закреслення, відсутні печатки та підписи посадових осіб, записи не містять відповідної інформації для визначення пільгового стажу (про роботу протягом повного робочого дня, віднесення до відповідних Списків виробництв, професій тощо). Для зарахування до страхового (пільгового) стажу таких періодів необхідні уточнюючі довідки. Розшук підприємств, установ, організацій, їх правонаступників, архівів ліквідованих підприємств вимагає певного часу. А якщо людина працювала в інших областях, в країнах, наприклад, СНД, процес одержання  документів, актів перевірок  може тривати декілька місяців. Саме для відпрацювання таких питань ведеться робота з майбутніми пенсіонерами.

Завчасна правова експертиза змісту та належного оформлення документів  є  важливим кроком до своєчасного призначення пенсій.

Тож, заздалегідь, за рік до досягнення пенсійного віку, Ви можете звернутись до управлінь Фонду в області та отримати фахову консультацію, оформити справу «Майбутнього пенсіонера», одержати, в разі необхідності допомогу, та у запропонований Вам час звернутись із відповідної заявою (заява на призначення пенсії за віком (в тому числі пільгової) приймається не раніше ніж за 1 місяць до настання пенсійного віку).

Працівникам ліквідованих підприємств (без правонаступника) не потрібно чекати досягнення пенсійного віку. Звернутися за підтвердженням пільгового стажу на Комісію можна  вже сьогодні. Будь-ласка, звертайтесь до управлінь Фонду за місцем проживання, спеціалісти допоможуть сформувати необхідний пакет документів для розгляду на Комісії.

Якщо громадяни будуть заздалегідь замислюватися над пенсійним майбутнім, розуміти і знати основні законодавчі норми, то це неодмінно найкращим чином позначиться на функціонуванні всієї системи пенсійного забезпечення.

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.