Як заповнювати реквізити «Призначення платежу» платіжного доручення при сплаті до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску

Кожен громадянин сплачує податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законодавством. При цьому платник самостійне обчислює, декларує та сплачує суми податків та зборів у порядку та строки, визначені Податковим кодексом України.

Під час сплати податкових зобов’язань до бюджету платник податків заповнює поле «Призначення платежу» розрахункового документа з урахуванням вимог Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 року №666 із змінами та доповненнями (далі- Порядок №666).

Аби уникнути помилок при сплаті платежів, необхідно чітко дотримуватися вимог Порядку №666. Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звертає увагу, що за правильність заповнення реквізитів в платіжних документах відповідальність несе платник податків, а не банківська установа, тому слід бути уважними.

Особливу увагу при заповненні поля “Призначення платежу” необхідно приділяти правильності визначення коду видів сплати.

У разі сплати податкового боргу або заборгованості з єдиного внеску (ЄВ), під час заповнення банківських розрахункових документів у реквізитах у полі “Призначення платежу”, платники податків мають зазначати код виду сплати “140” - надходження до бюджету у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску.

Зокрема, згідно з п. 1 Порядку №666  реквізит «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:

- поле №1 - друкується службовий код (знак) «*» (ознака платежу);

- поле №2 - друкується розділовий знак «;» та код виду сплати («140» - надходження до бюджету у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску);

- поле №3 - друкується розділовий знак «;» та код клієнта за ЄДРПОУ (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), або реєстраційний номер облікової картки платника податків (завжди має 10 цифр) чи серія та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта), або реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами (завжди має 9 цифр);

 - поле №4 - друкується розділовий знак «;» та роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі;

 - у полі №5 - друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється;

- у полі №6 - друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється;

- у полі №7 - друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється.

Приклад заповнення поля „Призначення платежу” у разі якщо платник має податковий борг зі сплати податків/зборів:*;140;12345678; погашення податкового боргу з ПДВ (або податку на прибуток, земельного податку, єдиного податку та інше).

Звертаємо увагу, що наявність чи відсутність податкового боргу платники податків можуть перевірити скориставшись власним «Електронним кабінетом платника податків» в меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділу «Допомога». Вхід до кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua  через офіційний вебпортал ДПС за умови наявності особистого електронного цифрового підпису.

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі наголошує, що самостійна та своєчасна сплата узгоджених грошових зобов’язань дозволить уникнути застосування заходів примусового стягнення боргів, збереже платників податків від застосування фінансових санкцій (пені, штрафів), передбачених нормами Податкового кодексу України. Адже дотримання податкової дисципліни та сумлінне ставлення платників до питання сплати податків формує позитивний імідж суб‘єкта господарювання перед бізнес-партнерами та контролюючими органами.

Пресслужба Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.