Управління ДМС України в Херсонській області інформує

За 6 місяців поточного року на телефонну «гарячу лінію» Управління ДМС України в Херсонській області надійшло понад 2000 звернень. Проаналізувавши їх, надаємо роз’яснення на найчастіші запитання

  1. Чи можна оформити паспорт громадянина України у формі карти не за місцем реєстрації?

Оформлення та видача паспорта громадянина України у формі картки по досягненню 14-річного віку або видача замість паспорта-книжечки зразка 1994 року) здійснюється територіальним підрозділом ДМС за зареєстрованим місцем проживання.

Але у період дії карантину оформлення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, здійснюється за місцем звернення особи. (Пункт 4 Прикінцевих положень Закону України від 17 березня 2020 року № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

  1. Особа, яка подала документи на оформлення паспорта громадянина України, перебуває за кордоном та під час карантину не має змоги прибути до територіального підрозділу ДМС в строк для отримання документа. Чи можливе отримання документа іншою особою на підставі довіреності?

Ні. Отримати документ можна виключно особисто, оскільки під час видачі обов'язково проводиться процедура верифікації особи (зокрема, за відбитками пальців рук).

Слід зазначити, що з метою отримання документа особа може звернутися до територіального підрозділу ДМС після завершення карантину.

  1. Який строк дії паспорта громадянина України у формі картки?

Особам віком від 14 до 18 років паспорт громадянина України у формі картки видається зі строком дії 4 роки.

Особам, яким виповнилося 18 років, паспорт громадянина України у формі картки видається зі строком дії 10 років.

  1. Чи застосовуватимуться штрафні санкцій через несвоєчасне звернення до підрозділів ДМС у період карантину?

Ні. Під час карантину до суб'єктів звернення не застосовуватимуться жодні штрафи у зв'язку з несвоєчасним зверненням для оформлення паспорта громадянина України у формі картки, несвоєчасним вклеюванням фотокарток до паспорта громадянина України у формі книжечки по досягненню особою відповідного віку або порушенням міграційного законодавства іноземцями та особами без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні.

  1. Який строк оформлення паспорта громадянина України у формі картки та яка вартість даної послуги?

Оформлення паспорта громадянина України у формі картки становить - 10 або 20 робочих днів з моменту подання відповідної заяви.

За оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін паспорта справляється адміністративний збір у порядку та розмірах, установлених законодавством. Адміністративний збір справляється у разі оформлення замість втраченого або викраденого, обміну паспорта зразка 1994 року. Вартість даної послуги становить 471 грн – за оформлення паспорта у строк 10 робочих днів та 345 грн - за оформлення паспорта у строк 20 робочих днів.

Паспорт, який оформлюється вперше, видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для його отримання.

За оформлення паспорта вперше адміністративний збір не справляється.

  1. Чи обов’язково змінювати паспорт-книжечу на картку?

Законодавство України не визначає кінцевої дати чинності паспортів громадянина України зразка 1994 року. Однак у даний час законодавством передбачено обмін паспорта громадянина України зразка 1994 року на картку за бажанням власника.

Також паспорт громадянина України у формі картки видається у всіх випадках, коли необхідна заміна паспорта зразка 1994 року (втрата, крадіжка, псування, зміна прізвища або інших даних власника документа).

Крім того, паспорт-книжечка обмінюється на паспорт громадянина України у формі картки, якщо власник не вклеїв фото в паспорт протягом одного місяця після досягнення 25 або 45 років.

  1. Як отримати довідку у формі витягу з Єдиного державного демографічного реєстру?

Кожна особа, персональні дані якої (інформація про яку) внесені до Єдиного державного демографічного реєстру (далі – Реєстр), має право на безоплатне отримання довідки про внесення інформації до Реєстру та видані документи (далі - довідка).

Довідка видається розпорядником Реєстру, його територіальними органами/територіальними підрозділами або через уповноваженого суб’єкта незалежно від реєстрації місця проживання особи за її заявою, в якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові особи, унікальний номер запису в Реєстрі, реквізити документа протягом трьох робочих днів з дня подання заяви.

  1. Куди необхідно звертатися у разі втрати, викрадення, обміну паспорта громадянина України у формі картки?

Відповідь залежатиме від того, за яких обставин це відбулось.

Якщо паспорт було викрадено, необхідно звернутись із заявою до поліції. За результатами розгляду звернення про викрадення паспорту в поліції, суб’єкту звернення нададуть витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

З цим витягом необхідно звернутись до будь-якого територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта (Паспортного сервісу або центру надання адмінпослуг (за умови що там є технічна можливість оформлення біометричних документів).

Перелік документів, які необхідно надати, не залежно від причини необхідності отримання нового паспорта - викрадення, втрата, знищення, пошкодження, визначено Порядком оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України (постанова Кабміну від 25.03.2015 № 302).

  1. Скільки коштує оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон?

На сьогоднішній день вартість оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон становить 682 грн (оформлення протягом 20 робочих днів) або 1034 грн (оформлення протягом 7 або 3 робочих днів).

  1. Чи змінився графік роботи підрозділів УДМС в Херсонській області у період карантину?

На період дії карантину змінився лише графік роботи УДМС в Херсонській області, а графік роботи територіальних підрозділів УДМС в Херсонській області лишився без змін.

Так, суб’єкти звернення можуть звернутися до УДМС в Херсонській області:

  • з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 12:00 та з 12:45 до 17:00 (у п’ятницю – до 15:45).

А до територіальних підрозділів УДМС в Херсонській області:

  • вівторок, середа, субота з 09:00 до 13:00 та з 13:45 до 18:00;
  • у четвер з 08:00 до 13:00 та з 13:45 до 17:00;
  • у п’ятницю – з 09:00 до 13:00 та з 13:45 до до 16:45).

Звертаємо увагу, що в приміщеннях УДМС в Херсонській області та територіальних підрозділах з 11:00 до 11:30 та з 12:00 до 12:45 проводиться санітарна обробка приміщень.

У разі виникнення будь-яких питань ви можете звернутись на телефонну «гарячу» лінію УДМС України в Херсонській області за номером телефону: (0552) 25-40-56.

Управління ДМС України у Херсонській області

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.