Щодо реалізації виборчих прав осіб з інвалідністю

Відповідно до статті 29 Конвенції про права осіб з інвалідністю держава гарантує особам з інвалідністю політичні права й можливість користуватися ними нарівні з іншими та зобов'язується забезпечувати, щоб особи з інвалідністю могли брати ефективну й усебічну участь, прямо або через вільно обраних представників, у політичному й суспільному житті нарівні з іншими, зокрема мали право та можливість голосувати.

На сьогодні в Україні виборче законодавство виділяє дві основні категорії осіб з обмеженими можливостями, для яких встановлюється спеціальний режим реалізації виборчого права:

 а) особи, які не здатні самостійно пересуватися (у свою чергу ми їх будемо поділяти на тих, що постійно не можуть самостійно пересуватися, і тих, хто тимчасово не може самостійно пересуватися;

б) особи з вадами зору. Перша категорія виборців може проголосувати за місцем проживання; виборці з вадами зору можуть проголосувати як на виборчій дільниці, так і за місцем перебування з допомогою інших осіб.

        Голосування за місцем проживання здійснюється відповідно до Закону України "Про вибори народних депутатів України"; суть даної процедури полягає в тому, що до місця проживання виборця, який не здатний сам прийти на виборчу дільницю, мають прийти члени дільничної виборчої комісії з переносною виборчою скринькою і дати можливість проголосувати. Закон виписує цей механізм голосування таким чином:

 - при складанні списку виборців напроти осіб, які не здатні самостійно пересуватися за віком чи інвалідністю у графі "Примітки" проставляється відповідна відмітка;

- на виборчій дільниці напередодні дня голосування дільнична виборча комісія на основі переліку осіб, напроти яких у списку виборців проставлена відмітка, складає витяг зі списку виборців.

Включення цих осіб до витягу зі списку виборців комісією не ставиться на голосування членів ДВК. Виборець може відмовитись від голосування "на дому", якщо повідомить до 12 години останньої суботи перед днем виборів - 6 - письмово або особисто відповідну дільничну виборчу комісію про бажання проголосувати у приміщенні для голосування. Наразі Закон не деталізував цієї норми, і є не зовсім зрозумілим, що мав на увазі законодавець — до прикладу, чи може виборець телефоном повідомити ДВК про свою відмову щодо голосування за місцем проживання. Крім того, до витягу зі списку виборців за рішенням дільничної виборчої комісії можуть бути включені виборці, які тимчасово не здатні самостійно пересуватися. До прикладу, особа, що перенесла операцію, переламала ногу тощо, і на час виборів знаходиться на лікарняному бюлетені вдома.

Відповідно до частини 5 статті 84, такий виборець повинен надіслати поштою або передати через інших осіб власноручно написану заяву з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування із зазначенням місця перебування виборця разом з доданим до неї документом, який засвідчує факт нездатності виборця пересуватися самостійно. Така заява повинна бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20 години останньої п'ятниці перед днем виборів. Таким чином, внесення до витягу зі списку виборців здійснюється на підставі заяви виборця та відповідного документа, що засвідчує його фізичний стан. Заява пишеться у довільній формі, а от перелік підтверджуючих документів, що додається до заяви є чітко визначений:

1) довідка медико-соціальної експертної комісії;

2) довідка лікувального закладу;

3) довідка органу (установи) соціального захисту населення.

У разі необхідності копія документа, який засвідчує факт нездатності виборця пересуватися самостійно, засвідчується в установленому законом порядку (тобто, нотаріально). Також виборець (чи інша особа за його дорученням) може завірити копію довідки на виборчій дільниці — це може бути здійснено головою, заступником голови чи секретарем дільничної виборчої комісії та скріплено печаткою дільничної виборчої комісії. Голосування за місцем перебування здійснюється шляхом вкидання бюлетенів у переносну скриньку.

Відповідно до Закону, кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок. Процес голосування (у тому числі, видача бюлетеня) особливо не відрізняється від голосування на дільниці. Після проведення голосування за місцем перебування член дільничної виборчої комісії, який видав виборцю виборчий бюлетень, у списку виборців напроти прізвища виборця робить позначку "голосував за місцем перебування", зазначає своє прізвище і розписується.

Відповідно до ч.16 с.84, у разі, якщо виборець, включений до витягу із списку виборців для голосування за місцем перебування, прибув у приміщення для голосування після того, як члени дільничної виборчої комісії вийшли для організації голосування за місцем перебування, такому виборцю не може бути виданий бюлетень для голосування до повернення членів комісії, які організовують голосування за місцем перебування, та з'ясування питання, чи не проголосував цей виборець за місцем перебування.

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.