Сеанс «гарячої лінії» на тему “Кампанія декларування 2020 та легалізація трудових відносин”у Бериславській ДПІ

Вчора у Бериславській ДПІ  відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальникомБериславської ДПІ Новокахов-ського управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Валентином Кондратенко на тему: “Кампанія декларування 2020 та легалізація трудових відносин”.

Під час розмови з платниками було обговорені найбільш актуальні питання, пов’язані з декларуванням доходів громадян, термінами та способами подання декларації, а саме:

Сплачено за навчання дитини через Приват 24, чи треба завіряти печаткою ще банку, щоб скористатися правом податкової знижки?

Відповідь. Якщо сплату здійснено через банківський сервіс «Інтернет-банкінг» (Приват 24, Ощад 24 інші), то роздрукована електронна квитанція, яка містить обов’язкові реквізити електронного розрахункового документа, визначені п. 10.5 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 січня 2004 року №22, є підтвердним документом понесених платником податку витрат при реалізації ним права на податкову знижку, тому печаткою банку вона не завіряється.

Чи декларують кошти, отримані з-за кордону?

Відповідь.Обов’язково. Якщо джерело виплат будь-яких доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку. В цьому разі громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію. Дохід оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Слід також врахувати, що сума іноземного доходу перераховується у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент отримання таких доходів.

Чи оподатковуватиметься  дохід від продажу квартири, яка була отримана у спадщину?

Відповідь. Дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Однак умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину. Отже, дохід, отриманий від продажу квартири, яку отримано у спадщину, навіть якщо квартира перебуває у власності менше трьох років, не оподатковуватиметься.

Яким чином можна повідомити в податкову інспекцію про факти порушення роботодавцем трудового законодавства в частині оплати праці?

Відповідь. У разі порушення Ваших трудових прав та з питання легалізації трудових відносин в ДПС України функціонує телефонна «гаряча лінія», до якої може звернутися кожна фізична особа за багатоканальним телефоном 0800-501-007.

 

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.