Херсонські аудитори провели державний фінансовий аудит бюджету Гладківської об’єднаної територіальної громади

Фахівці Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області провели державний фінансовий аудит бюджету Гладківської об’єднаної територіальної громади Голопристанського району за період з 01 січня 2017 року по 31 липня 2019року.

За результатами аудиту встановлено низку проблем і недоліків. Передусім, при управлінні наявними земельними ресурсами територіальної громади, що негативно вплинуло на формування доходів місцевого бюджету, виконання запланованих видатків та ефективність витрачання коштів.

Зокрема, через недостатній контроль за використанням земель державної та комунальної власності, у досліджуваному періоді, за розрахунками аудиторів, не надійшло до бюджету понад 238 тис. грн (через непереоформлення земельних часток «паїв» - 175,4 тис. грн, використання земельних ділянок без правоустановчих документів - 63,2 тис. грн).

Орган місцевого самоврядування не  вжив дієвих заходів щодо недопущення безоплатного використання земельних ділянок під приватними об’єктами нерухомості. Окрім цього, для орендарів не було встановлено, на рівних умовах, розміри ставок орендної плати. Щороку місцевим бюджетом втрачено додаткових надходжень загалом на 431,3 тис. грн (через значне коливання розмірів ставок встановленої орендної плати - 415,8 тис. грн і безоплатне використання земельних ділянок під приватними об’єктами -  15,5 тис. грн).

Через недостатный контроль  за справлянням збору з доходів від громадян, які отримали земельні паї та передали їх в оренду іншим суб’єктам господарювання, сільським бюджетом було недоотримано 261,7 тис. грн.

Якби у громаді всі об’єкти роздрібної торгівлі та були вчасно зареєстровані, тоді   щорічні надходження до сільського бюджету від податку на нерухоме майно збільшилися  б на 53,0 тис.грн.

Через прийняття несвоєчасного рішення громади щодо ефективного управління коштами субвенції на розвиток інфраструктури, сільським бюджетом було втрачено доходів на загальну суму 1,5 млн грн.

 За результатами аудиту надано пропозиції для уникнення необґрунтованих витрат, врахування наявних резервів щодо наповнення казни територіальної громади та поліпшення рівня ефективного використання бюджетних коштів.

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.