Населення області збирає гриби, нерідко без ознак видової приналежності, на присадибних ділянках, у лісних масивах, парках, біля автотрас.
Для запобігання можливості отруєння грибами необхідно дотримуватись наступних порад:
найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазинах;
- не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо ви вирішили самостійно збирати гриби, обов’язково врахуйте наступне:
- ніколи не кладіть у кошик гриби, назви і походження яких вам невідомі,остерігайтеся пластинчатих грибів;
- не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних автотрас чи в лісосмугах уздовж полів, які можуть бути оброблені отрутохімікатами;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
- не вживайте сирих грибів;
- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
- готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибні страви малолітнім дітям. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.
Ніколи не застосовуйте “домашні” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту, який також міститься у всіх грибах.
Якщо Ви цінуєте своє життя та життя своїх близьких – прислухайтесь до порад. При перших ознаках отруєння негайно звертайтесь до лікаря. Тільки своєчасно розпочате лікування може зберегти Ваше життя!
Симптоми отруєння виявляються через 5-7 годин (якщо причиною отруєння є консервований продукт, то набагато швидше) після вживання грибів: судоми, гострий біль у животі, нудота, блювання, розлад шлунку, запаморочення, рідкий пульс. При виявленні наявних симптом необхідно якнайшвидше відправити потерпілого до лікарні.
За інформацією Бериславського районного ГУ Держпродспоживслужби у Херсонській області