Увага, гриби!

Світлина від Бериславська районна державна адміністрація.Населення області збирає гриби, нерідко без ознак видової приналежності, на присадибних ділянках, у лісних масивах, парках, біля автотрас.

Для запобігання можливості отруєння грибами необхідно дотримуватись наступних порад:

найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазинах;

  • не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо ви вирішили самостійно збирати гриби, обов’язково врахуйте наступне:

  • ніколи не кладіть у кошик гриби, назви і походження яких вам невідомі,остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних автотрас чи в лісосмугах уздовж полів, які можуть бути оброблені отрутохімікатами;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • не вживайте сирих грибів;
  • відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
  • готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибні страви малолітнім дітям. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.

Ніколи не застосовуйте “домашні” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту, який також міститься у всіх грибах.

Якщо Ви цінуєте своє життя та життя своїх близьких – прислухайтесь до порад. При перших ознаках отруєння негайно звертайтесь до лікаря. Тільки своєчасно розпочате лікування може зберегти  Ваше життя!

Симптоми отруєння виявляються через 5-7 годин (якщо причиною отруєння є консервований продукт, то набагато швидше) після вживання грибів: судоми, гострий біль у животі, нудота, блювання, розлад шлунку, запаморочення, рідкий пульс. При виявленні наявних симптом необхідно якнайшвидше відправити потерпілого до лікарні.

 

За інформацією Бериславського районного ГУ Держпродспоживслужби у Херсонській області

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.