Створення національного природного парку «Кам’янська Січ» - шлях до збереження природно-заповідного фонду та різноманіття степів правобережжя Дніпра

Створення національного природного парку «Кам’янська Січ» - шлях до збереження природно-заповідного фонду та різноманіття степів правобережжя ДніпраНещодавно Указом Президента України від 11 квітня 2019 року №140/2019 було прийняте рішення про створення національного природного парку «Кам’янська Січ» на території Бериславського району Херсонської області, до площ якого в установленому порядку включено 12261,14 га земель державної власності.

Саме тому керівництвом обласної державної адміністрації та Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації 30 та 31 травня було організовано проведення роз’яснювальної роботи серед населення, що проживає біля природних територій, на яких створено Парк, про переваги створення природоохоронного об’єкта загальнодержавного значення та особливості його функціонування.

Так, заступник голови облдержадміністрації Сергій Тригуб та директор Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Юрій Попутько разом із представниками Міністерства екології та природних ресурсів України та профільного Департаменту Рівненської облдержадміністрації впродовж двох днів поспілкувалися з громадами Новорайської сільської об’єднаної територіальної громади, Червономаяцького старостинського округу, Новокаїрської, Милівської та Качкарівської сільських рад Бериславського району.

Відповідно до вищезазначеного Указу Президента України метою створення цього об’єкта природно-заповідного фонду є збереження генетичного, видового, ландшафтного та екосистемного різноманіття степів правобережжя Дніпра, інших природних комплексів і об’єктів, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення.

Під час спілкування з жителями сіл і громад Сергій Тригуб звернув увагу:

«Зі створенням національного парку з’явиться відчутна фінансова державна підтримка, що унеможливить незаконне захоплення земель, як це подекуди буває, будуть збережені десятки видів представників флори, фауни та акваторії Дніпра. Можна буде брати участь у різних проектах, програмах та грантах, які також позитивно позначаться на розвитку регіону. З’явиться перспективна можливість розширити туристичні обрії Херсонщини, яка з кожним роком вражає все більше своїм різноманіттям мешканців і гостей області».

Щодо фінансового забезпечення за рахунок коштів загального фонду державного бюджету було зазначено, що на утримання Парку й оплату праці 70-ти новостворених робочих місць буде виділено близько 10 млн грн.

Тож відносно національного природного парку «Кам’янська Січ» забезпечено затвердження у шестимісячний строк у встановленому порядку Положення про національний природний парк «Кам’янська Січ», розроблення протягом 2019 - 2020 років і затвердження в установленому порядку Проекту організації території національного природного парку «Кам’янська Січ», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів і об’єктів тощо.

Усі важливі питання по створенню й функціонуванню Парку вирішуватимуться за участі представників місцевих громад, які можуть увійти до складу ради при НПП «Кам’янська Січ» і контролювати діяльність, стан і дотримання умов для організованого туризму, відпочинку  та інших  видів  рекреаційної  діяльності, здійснення науково-дослідних робіт, у тому числі з вивчення місцевих природних комплексів, відродження місцевих традицій природокористування та проведення екологічної освітньо-виховної роботи на території природного парку.

Позиції жителів населених пунктів, що розташовані біля природних територій, на яких створено Парк, розділяються, саме тому зустрічі відбувалися у живому діалозі. Та заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Тригуб акцентував:

«Тільки шляхом створення Парку можемо зберегти природно-національний фонд не просто Херсонщини, а й усієї України. Наразі на теренах держави функціонує 51 національний природний парк, на території яких успішно здійснюється господарська й підприємницька діяльність в тому числі. Потрібно берегти красу природи нашого краю, адже Херсонщина – це унікальна екологічно чиста область і тому потребує захисту й поваги».

За інформацією Херсонської обласної державної адміністрації

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.