Вишиванка – особливий символ української культури

Світлина від Бериславська районна державна адміністрація.Так повелося з глибини віків, що українська вишиванка – це особливий символ у нашій культурі, який яскраво відображає  традиції нації. У всіх регіонах України були свої характерні орнаменти й моделі вишитих сорочок, які можна ідентифікувати й досі. Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. Вона настільки сильно увійшла до життя української людини, що в нашій країні на її честь започаткували спеціальне свято – День вишиванки.

Свято вишиванки припадає на третій четвер травня, в цьому році воно відзначатиметься саме сьогодні.

Це свято хоч і не офіційне, але вже міжнародне й має чітку ціль – культурне відродження та збереження народних традицій конкретно в створенні вишитого одягу та Основна мета – показати всьому світові красу вишитих сорочок та згуртувати народ у єдине ціле! В останні роки, коли українці ще більше усвідомили свою національну гідність, вишиванку все частіше можна зустріти на вулицях нашої прекрасної країни. Високі гості, які відвідують Україну надівають вишиту сорочку, і не тільки на знак поваги, вбрання символізує підтримку великого народу, що продовжує кровопролитну боротьбу за свою незалежність.

Акцію “Всесвітній день вишиванки” у 2006 році заснувала Леся Воронюк – студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Дівчина внесла пропозицію своїм одногрупникам та взагалі всім студентам України в один вибраний день усім гуртом вбратися у вишиванки. Почин був не надто бурхливим, проте з кожним наступним роком свято набуло масштабів всеукраїнського рівня  і до нього почала приєднуватись українська діаспора по всьому світу та всі, хто підтримує нашу неньку Україну.

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.