Налагоджена комунікація з органами місцевого самоврядування, як запорука своєчасного надання правових послуг

Бериславський МЦ з надання БВПД розпочав свою роботу 01 липня 2015 року. До його складу входить 3 Бюро, а його юрисдикція розповсюджується на 3 райони області, а саме: Великоолександрівський, Високопільський, Нововоронцовський.

Така структура допомагає мешканцям вищезазначених районів безперешкодно отримати безоплатну кваліфіковану юридичну допомогу.

Окрім надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги діяльність, як Бюро так і Центру спрямована на правопросвітництво мешканців міст та районів з метою підвищення рівня правової обізнаності щодо своїх прав і обов’язків та способів їх захисту. Значною мірою в цій діяльності сприяє налагоджена комунікація з органами місцевого самоврядування та влади на місцях перед якими Центр та його Бюро щоквартально звітують про свою роботу.

На території юрисдикції Берисласького МЦ з надання БВПД знаходиться 4 ОТГ, 48 сільських та 6 селищних рад, 1 місто, з якими налагоджено співпрацю, як через підписання програм з надання БПД так і через укладення меморандумів про співпрацю, що значною мірою сприяє вивченню правових потреб громад та вчасному наданню правової допомоги їх жителям. У відсотковому відношенні цифра становить 100% підписаних меморандумів про співпрацю між органами місцевого самоврядування та владою на містах.

Так, у 2018 році Бериславським місцевим центром з надання БВПД та бюро правової допомоги, що є його відокремленими структурними підрозділами, зареєстровано 4099 звернень клієнтів (з них 2911 нових), 3804 надано правову консультацію, прийнято письмових звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги від 295 осіб.

В результаті розгляду письмових заяв про надання БВПД, прийнято 233 рішення про надання БВПД, надано 78 доручення адвокатам та 163 штатним працівниками (представництво клієнта в суді або оформлення процесуальних документів).

У минулому році клієнти зверталися частіше з наступних питань: сімейного 747; спадкового 570; соціального забезпечення 475; земельного 425; іншого цивільного права 413; договірного 372; житлового 333; з неправих питань 216; трудового 211; з інших питань 149; адміністративного 74; з питань виконання судових рішень 66; медичного 48.

Крім цього, Місцевим центром спільно з Бюро правової допомоги було:

здійснено 77 виїздів мобільних пунктів та забезпечено діяльність 29 дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги;

загальна кількість осіб, яка звернулася за отриманням консультації та роз’яснень під час виїздів мобільних та діяльності дистанційних консультаційних пунктів склала 1042 осіб, в тому числі 392 особи звернулися за отриманням правових консультацій та роз’яснень до мобільних консультаційних пунктів та 650 осіб до дистанційних пунктів доступу до БПД. Цікавий факт того, що постійно розширюється кількість точок доступу мешканців Херсонського краю до безоплатної правової допомоги. Окрім місцевих центрів та бюро правової допомоги створено та успішно функціонують дистанційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги та мобільні консультаційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги.

надано методичну допомогу 97 органам місцевого самоврядування та установам — провайдерам БПД (громадським організаціям, волонтерським рухам, юридичним особам приватного права), з якими налагоджено співпрацю щодо надання безоплатної правової допомоги;

проведено 586 правопросвітницьких заходів;

розміщено у ЗМІ 180 інформаційних матеріалів з питань надання БВПД;

13 клієнтам надано доступ до електронних сервісів Мін'юсту.

Як приклад належної комунікації на місцях є робота фахівців Великоолександрівського (Соколенко Ольги), Високопільського (Садигової Анастасії) та Нововоронцовського (Гаврикової Світлани) бюро правової допомоги якими спільно з органами місцевого самоврядування прийнято 3 програми про надання безоплатної правової допомоги жителям цих районів та 1 програма Бериславького МЦ «Заходи соціального захисту людей похилого віку, інвалідів та підтимки сім’ї, утвердження ґендерної рівності і протидії торгівлі людьми на 2015 – 2019 роки» що передбачають організацію та проведення семінарів, тренінгів, інших правопросвітницькіх заходів для мешканців громад, з метою підвищення їх правових знань.

Регулярна робота постійно діючих дистанційних пунктів консультування забезпечена на територіх всіх районів, які відносяться до юрисдикції Бериславського МЦ з надання БВПД.

Працівниками Бериславського МЦ з надання БВПД за результатами вивчення правових потреб громад щокварталу оновлюється карти правових потреб, що в свою чергу сприяє плануванню роботи з урахуванням цих потреб клієнтів.

Крім того, за рекомендаціями Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області фахівцями Центру проводяться виїзди до всіх бюро правової допомоги і виїзні правові десанти. Всього за 2018 рік здійснили 10 виїздів до підпорядкованих Бюро.

В тісній співпраці і за підтримки органів місцевого самоврядування та влади на місцях Бериславським МЦ та Нововоронцовським Бюро налагоджено роботу щодо запровадження довгострокових спільних правопросвітницьких проектів з категорією «діти» під назвою «Школа правознавців», яка спрямована на підвищення загального рівня правової культури та набуття школярами необхідного рівня правових знань, формування у них поваги до права та популяризації правової поведінки.

З метою вивчення потреб дітей, та своєчасного надання безоплатної правової допомоги, фахівці Бериславського МЦ з надання БВПД на постійній основі беруть участь у комісії по захисту прав дітей. Зокрема активну участь в цій роботі приймають керівники Ольга Соколенко та Анастасія Садигова.

З метою вивчення потреб населення Бериславського, Великоолександрівського, Високопільського та Нововоронцовського районів у правовій допомозі створили гуг-форму у вигляді опитування: «Визначення правових потреб жителів місцевих громад території обслуговування Бериславського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги», можна заповнити за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/1bTJ3eYAqZixSf4pIieipB1cbdsmOWn4-b6cA8MzRma4/edit?fbclid=IwAR1UZVlEnQv7PvZStXYXoXHL5eMMTvYJgtLD_BJOWnsO8940qeFxjFAW7Pk

Також, працівниками Бериславського МЦ з надання БВПД серед жителів громад ведеться робота про можливість отримати правову консультацію кожному громадянину самостійно скориставшись довідковo-інформаційною платформою правових консультацій «WikiLegalAid», в якій міститься більше 1400 консультацій з найактуальніших правових питань і кожен охочий може знайти необхідну йому інформацію.

Скористатись послугами довідковo-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid» можна за посиланням:

https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B0

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.