До Дня пам'яті героїв Крут

Світлина від Бериславська районна державна адміністрація.29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут – саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із найяскравіших символів боротьби українців за свободу і незалежність.


За різними підрахунками, у Крутах того дня перебувало до 520 українських вояків, юнаків та студентів. Впродовж шести годин вони вели бій із більшовицькими військами загальною чисельністю понад 4000 осіб. Ð¡Ð²Ñ–тлина від Бериславська районна державна адміністрація.
Після запеклих багатогодинних атак, користуючись присмерком, українські війська організовано відступили зі станції Крути до Києва, підриваючи за собою залізничні колії. 27 студентів, які знаходилися у резерві, під час відступу потрапили у полон. А наступного дня їх було вбито. Згодом молодих героїв поховали на Аскольдовій могилі у Києві. Але, незважаючи ні нащо, бойовий наказ – затримати противника – наша молодь виконала. Ця затримка ворога дала змогу делегації Української Народної Республіки укласти Брестський мирний договір, який врятував молоду українську державність. 
Згодом, у квітні 1918 року завдяки підтримці німецьких та австро-угорських військ (відповідно до Брестського договору) українці звільнили від більшовиків майже всю Україну. Отже, бій під Крутами став боєм за майбутнє України та залишив слід у нашій національній пам'яті. 
Подвиг українських бійців під Крутами, які ціною власних життів боронили волю України, навічно залишиться в історії як вияв патріотизму, мужності та відваги. Вічна слава Героям!

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.