Аудитори надали дієві пропозиції господарству, що розвиває виноградарство, садівництво і розсадництво на Херсонщині

Херсонські аудитори провели державний фінансовий аудит діяльності коммунального підприємства–агрофірми радгосп «Білозерський» за період з 01.01.2015 по 01.11.2018.

Господарство вирощує виноградні саджанці, плоди і ягоди, виноград, виробляє виноматеріали, готові вина в асортименті, алкогольні напої з виноградної сировини. Як флагман виноградної галузі України, Підприємство забезпечує профільні господарства південних та інших регіонів держави в перспективних сортах сонячної ягоди.

Проте фахівці виявили чинники, які негативно вплинули на ефективність управління Підприємством, що в цілому не дозволило одержати доходів на понад 3 млн грн.

Зокрема, аграрії додатково не отримали 1,35 млн грн унаслідок того, що не скористалися правом застосування штрафних санкцій, у зв’язку з невчасною оплатою покупцем замовлення, за укладеними на реалізацію агропродукції договорами.

В іншому випадку, виставлена на продаж партія насіннєвого матеріалу не відповідала якісним характеристикам і визначеними договірними умовами. Саме від цього агровиробником понесено збитки, у вигляді сплати штрафних санкцій, на суму 80,6 тис. грн. 

Крім того, через укладання економічно невигідної додаткової угоди, з прив’язкою до доларового еквіваленту та фіксованою ціною за сортові виноградні саджанці, не було враховано істотного коливання офіційного курсу іноземної валюти. Таким чином, неотримано належних доходів на загальну суму 1,15 млн грн.

Також понесені витрати у сумі 275,2 тис. грн від того, що покупець, який знаходиться на тимчасово окупованій території, лише частково розрахувався за придбані ним щеплені саджанці винограду.

Крім того, Підприємством не отримано додаткових надходжень на загальну суму 697,5 тис. грн за відпущені товари. Причина - добровільна відмова продавця від нарахування штрафних санкцій (пеня, річні, інфляційні нарахування) шляхом підписання двох економічно невигідних мирових угод, під час судового розгляду справ про спори.

Тому херсонські аудитори рекомендували вжити невідкладних заходів із проведення претензійно-позовної роботи, застосовувати законні штрафні санкції. Фахівці також звертають увагу управлінців на належному виконанні договірних зобов'язань.

Заради ефективного функціонування Підприємства, збереження і раціонального використання майна, посилення фінансової дисципліни, державні аудитори запропонували посилити систему внутрішнього контролю за здійсненням господарських операцій за всіма напрямками роботи.

Нагадаємо, що херсонські аудитори за січень-листопад забезпечили відшкодування втрат майже на 43 млн грн.

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.