У Херсонській області в лісах та полях розкидають їстівні брикетики з вакциною від сказу для диких тварин

Побачите подібний брикет в лісі - не чіпайте його!

В період на кінець жовтня місяця  та початок листопада поточного 2018 року на території області будуть проводитись заходи із переоральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин шляхом скидання вакцини з літаків. Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Епізоотчна ситуація по сказу як в Україні так і на Херсонщіні залишається напруженою. Щороку від сказу гинуть тисячі тварин. Нажаль, хворіють та помирають люди. Проводиться вакцинація сприятливих свійських тварин, але небезпека приходить з дикої фауни, від тварин, яких ми не можемо ізолювати і піддати класичним щепленням. Досвід країн Європейського Союзу переконливий – лише пероральна вакцинація гарантує створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин. Науковцями розроблено ефективні вакцини і опрацьовано методики вакцинації, які дають змогу охопити наявне поголів’я диких тварин та досягти бажаних результатів.

Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні; не викликає захворювання у молодих тварин; не виділяє вакцинний вірус зі слиною; безпечна для інших тварин; безпечна для людини і природного середовища; стабільна в польових умовах.

Розповсюдження вакцини літаком найбільш економічний із всіх систем розподілу, при цьому обробці піддаються всі середовища існування лисиці (с/г угіддя, гори, ліси, приміські зони). Для фіксування точної локалізації розподілу принад використовують прилади з GPS.

Мінімальна щільність принад повинна бути не менше, ніж 20 доз/кв.км.

Розповсюдження вакцини не проводиться над населеними пунктами, болотами, водоймищами, авто -та залізничними шляхами та місцями проведення польових робіт.

Інформуючи про кампанії пероральної вакцинації, маємо на меті попередити людей і уникнути непорозумінь, адже останнім часом є багато звернень стосовно того, що фермери за допомогою літальних засобів виконують обприскування полів. Також грибникам і ягідникам не варто лякатися, якщо помітять у лісі такий брикетик.

Тому, шановні мешканці Херсонщини, коли ви побачите літак АН –2, який розкидає приманку з вакциною розміром із сірникову коробку, просимо, не хвилюватись – це лише здійснюється процес вакцинації диких м’ясоїдних тварин. Наполегливо прохання не брати брикети з біологічними препаратами в руки та не переносити з місця.

 

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.