Україна за останні 4 роки дуже просунулась вперед – Президент Словенії за результатами переговорів з Главою Української держави

Україна за останні 4 роки дуже просунулась вперед – Президент Словенії за результатами переговорів з Главою Української державиПрезидент України Петро Порошенко та Президент Словенії Борут Пахор обговорили широкий спектр питань двостороннього співробітництва.

«Я бачу, що ваша держава, з часу мого минулого візиту чотири роки тому, дуже і дуже просунулася. Україна вже вийшла з економічної кризи і зараз розвивається дуже швидкими темпами», - зазначив Президент Словенії, відзначивши заслуги команди Президента і Уряду.

Петро Порошенко зазначив, що йому надзвичайно приємно вітати у Києві доброго друга України Президента Республіки Словенія: «Інтенсивність контактів між Україною та Словенією зараз безпрецедентно висока». Він також нагадав про візит пана Борута Пахора на інавгурацію Президента України в 2014 році та зустрічі лідерів двох країн в 2015, 2016, 2017 роках і сьогодні відбувається перший візит після переобрання Президента Словенії. 

Під час переговорів Президенти детально зупинились на реалізації домовленостей і спільної декларації, підписаної в 2016 році.

«Все, про що ми домовлялися і домовляємось ми втілюємо в життя», - наголосив Петро Порошенко, нагадавши, зокрема домовленість щодо запуску прямого авіасполучення між Києвом та Любляною.

Президент України подякував за реалізацію домовленості 2016 року про запровадження міжнародного трастового фонду НАТО із підвищення рівня безпеки людини, де Словенія є ведучою країною. Лідери України та Словенії обговорили співпрацю з НАТО, в тому числі щодо підготови до саміту НАТО, який відбудеться в Брюсселі в липні. «Координація наших дій включно з поглибленням інтеграції, включно з проведенням реформ щодо того, щоб Україна набула плану дій щодо членства в НАТО є надзвичайно важливою», - наголосив Петро Порошенко.

Співрозмовники також обговорили питання підготовки до саміту Україна-ЄС. «Підтримка Словенії тут є надзвичайно важливою, бо нам потрібна нова і амбітна програма подальшої співпраці з ЄС включно з участю України в цифровому союзі, в енергетичному союзі, обговорення розширення інших сфер нашої діяльності, в тому числі і Митний Союз, Шенгенський та інші позиції, які дають нам чітке завдання щодо подальшого просування України у співпраці з ЄС», - наголосив Глава Української держави.

У свою чергу, Президент Словенії Борут Пахор зазначив: «Словенія абсолютно підтримує Україну на її шляху європейської інтеграції, тому що Україна є великою суверенною і незалежною державою. Україна сама має право вирішувати – куди їй йти і що робити. І ми, будучи країною-членом ЄС і НАТО, абсолютно стоїмо за це».

Значна частина переговорів була присвячена економічній співпраці. «Мені приємно наголосити, що за 2017 рік товарообіг між Україною і Словенією зріс на 31%. 31% - це є та характеристика ефективності поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, яка реалізується через конкретні двосторонні відносини», - зауважив Глава Української держави. За його словами, словенський бізнес, в тому числі малий та середній бізнес, бере активну участь в інвестиціях в Україну - виграє тендери, зокрема ті, що оголошуються муніципалітетами, суб’єктами місцевого самоврядування за проектами світового банку. «Словенські фірми не просто перемагають, а реалізують знання, досвід, сучасні технології», - зауважив Петро Порошенко.

Президент Словенії позитивно оцінив тенденції в економічній співпраці. «Ми й далі будемо щиро підтримувати один одного і спонукати наші держави до співпраці. Після тих важких років економічної кризи і після такої важкої окупації Російською Федерацією частини території  - це для вас є дуже важливим», - додав Борут Пахор.

За результатами сьогоднішніх переговорів у Києві було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Міністерством економічного розвитку і технології Республіки Словенія щодо поглиблення економічного співробітництва, а також Меморандум про взаєморозуміння та науково-технічне співробітництво між Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру та Службою геодезії та картографії Республіки Словенія.

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.