На колегії ОДА обговорили заходи щодо вирішення екологічних проблем Херсонської області

 На колегії ОДА обговорили заходи щодо вирішення екологічних проблем Херсонської області

Очисні споруди і каналізаційні мережі населених пунктів Херсонської області не відповідають вимогам техногенно-екологічної безпеки. Обладнання та мережі наднормативно зношені. Існує потенційна загроза забруднення водойм, зон рекреації державного значення. Через недосконалість та зношеність систем водовідведення відбувається забруднення Дніпра, Азовського та Чорного морів недостатньо очищеними та неочищеними стічними водами, через їх аварійні скиди.

Про це сьогодні під час засідання колегії ОДА повідомив Юрій Попутько, директор департаменту екології і природних ресурсів облдержадміністрації.

Очисні споруди, каналізаційна та зливова мережі знаходяться в незадовільному технічному стані у м. Скадовськ, смт Лазурне, м. Берислав, смт Каланчак. Також проблемним питанням залишаються очисні споруди у смт Наддніпрянське Дніпровського району м. Херсон, де через відсутність передачі об’єкта на баланс Наддніпрянської селищної ради та енергозабезпечення очисних споруд стічні води селища надалі потрапляють до відстійників без очистки.

У 2017 році за рахунок обласного Фонду охорони навколишнього природного середовища заплановано виділення коштів на:

- коригування робочого проекту реконструкції очисних споруд м. Берислав Херсонської області – 319,8 тис. грн;

- розробку робочого проекту «Реконструкція каналізаційної системи смт Брилівка Олешківського району Херсонської області» – 218,7 тис. грн;

- будівництво каналізаційної насосної станції – 2 млн 521,9 тис. грн.

Також комунальною установою з капітального будівництва та експлуатації Херсонської обласної ради для виділення коштів з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2017 році до Мінприроди України направлено запити на:

- здійснення природоохоронного заходу «Реконструкція очисних споруд в с. Дар’ївка Білозерського району Херсонської області»;

- здійснення природоохоронного заходу «Реконструкція діючих очисних споруд стічних вод у смт Чаплинка Херсонської області».

За результатами засідання колегії рекомендовано головам районних державних адміністрацій, міським головам міст обласного значення та головам об’єднаних територіальних громад, Херсонському міськвиконкому та Наддніпрянській селищній раді вирішити питання щодо енергозабезпечення роботи очисних споруд та подальшої їх експлуатації відповідно до вимог природоохоронного законодавства. 

Також надати до 15 січня 2018 року Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу обласної державної адміністрації інформацію про потребу в будівництві або реконструкції каналізаційних очисних споруд та приблизну вартість таких робіт, а також про наявний фінансовий ресурс для забезпечення співфінансування будівництва або реконструкції каналізаційних очисних споруд на підпорядкованих територіях.

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.