Порядок дій для військовослужбовців,які самостійно залишили військові частини

 

Порядок дій для військовослужбовців,які самостійно залишили військові частини

Шановні громадяни!

Абсолютна більшість військовослужбовців Збройних Сил України свідомо, самовіддано та чесно виконує обов’язки військової служби.

 Разом з тим, на жаль, мають місце випадки самовільного залишення військових частин чи місць служби окремими військовослужбовцями.

 У статті 407 Кримінального кодексу України зазначається, що самовільне залишення військової частини або місця служби є військовим правопорушенням і становить закінчений склад злочину з моменту залишення військової частини та триває протягом усього періоду, поки особа не буде затримана або не з’явиться із зізнанням.

Військовослужбовець, який скоїв злочин, переховуючись від військового командування та органів досудового розслідування з кожним днем лише обтяжує свою вину. Він у будь-якому разі не зможе уникнути відповідальності перед Законом, проте тривале продовження протиправної поведінки може унеможливити урахування судом пом’якшуючих обставин, зменшення заходів кримінального впливу чи навіть звільнення від кримінальної відповідальності відповідно до Закону.

 З’явлення із зізнанням до правоохоронних органів, щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину є обставинами, які зможуть пом’якшити ступінь покарання і навіть бути підставою для звільнення від кримінальної відповідальності.

 Військова служба правопорядку у Збройних Силах України та військова прокуратура звертаються до усіх військовослужбовців, які самовільно залишили військову частину, з пропозицією зробити перший крок для повернення до повноцінного життя і припинення злочинних дій.

 Таким військовослужбовцям необхідно повернутися до своєї військової частини чи прибути до найближчого органу Військової служби правопорядку, або звернутися до військового комісаріату за місцем проживання, де зробити зізнання та надати первинне пояснення щодо причин самовільного залишення військової частини.

 Наголошуємо, що, за відсутності тяжких наслідків або фактів вчинення інших злочинів, застосування до особи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у ході досудового слідства ініційовано не буде, а в ході вирішення питання щодо правових наслідків самовільного залишення військової частини будуть взяті до уваги й інші причини та умови, що могли спонукати до дій по залишенню військовослужбовцем військової частини, включаючи наявність тяжких сімейних обставин, позастатутних відносин у військовому підрозділі тощо.

 Також закликаємо членів родин та громадських активістів допомогти своїм близьким людям виправити свою, можливо, найбільшу помилку у житті та перестати переховуватися і боязко опускати очі перед співгромадянами, відновити своє чесне ім’я та впорядкувати свій подальший життєвий шлях.

 Інформацію про розташування найближчого органу Військової служби правопорядку можна отримати по телефонам гарячої лінії відповідних територіальних управлінь ВСП:

- Центральне управління ВСП (по м. Києву та Київській обл.), 044-456-47-27;

- Західне територіальне управління ВСП (м. Львів), 032-255-47-63;

- Південне територіальне управління ВСП (м. Одеса), 048-230-91-25;

- Східне територіальне управління ВСП (м. Дніпро), 056-247-07-55,

а також по телефонам:

- оперативного чергового Херсонського зонального відділу ВСП, 063-77-39-550; (0552) 49-02-13;

- чергового Херсонського обласного військового комісаріату, 22-96-88 (м. Херсон, вул. Ярослава Мудрого (Радянська), буд.21);

- чергового Херсонського об’єднаного міського військового комісаріату, 22-98-93, 066-349-80-98  (м. Херсон, вул. Йосипа Пачоського (пров. Спартаківський), буд.72).

Головне управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України

© 2017 Бериславська районна державна адміністрація.
74300 м.Берислав, Херсонська область , пл. Перемоги, 2
тел: 05546 7-56-48; факс: 7-56-48.
Е-mail rda-ber@khoda.gov.ua.
Creative Commons License
Бериславська районна державна адміністрація by вебсайт is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.